Nieuwtjes Agenda Ertussenuit Ontdek Roermond Stadsinformatie Over DSRM Plaats nieuwtje / evenement Contact
Station Roermond

Station Roermond is het spoorwegstation van Roermond. Het werd geopend op 21 november 1865. Het huidige gebouw stamt uit 1862 en is van het standaardtype SS 4e klasse. Het is later echter zo verbouwd en uitgebreid, vooral aan de voorzijde, dat het originele gebouw nog slechts moeilijk te herkennen is.

Ligging

Het station van Roermond lag tot aan de midden jaren '50 van de 20e eeuw aan de oostrand van de stad. Met de komst van de spoortunnel in 1954 werd de stad met de oostelijk gelegen plaatsen verbonden en vond snel uitbreiding plaats. Dit zorgde ervoor dat het station ineens in het midden van de stad kwam te liggen, aan de rand van het centrum. Het spoor vormt dan ook een barrire tussen Oost- en West-Roermond. Vooral tijdens de ochtend- en avondspits moet het verkeer bij de spoorwegovergangen wachten, en staat het verkeer in de smalle spoortunnels vast. De spoorwegovergang aan de Slachthuisstraat is een van de weinige met videobewaking beveiligde spoorwegovergangen in Nederland en daarmee een van de onveiligste. Omdat 7 sporen de weg scheidden, staat verkeer soms langer dan een kwartier te wachten. Opties voor een tunnel, brug of permanente afsluiting zijn behalve geopperd, nooit uitgevoerd. Het nauwelijks in gebruik zijnde rangeerterrein bij het station zou verwijderd kunnen worden, waarna ruimte is voor de bouw van woningen. Het stationsgebied ten noorden van het station wordt nog ingevuld, waar mogelijk hoogbouw zal worden gerealiseerd. Verder wil de stad Roermond al lange tijd een vierde parkeergarage, waar dat gebied volgens de gemeente "een uitstekende locatie" voor zal zijn.
Architectuur en inrichting
De voorzijde van station Roermond. Het gebouw is de afgelopen anderhalve eeuw diverse keren uitgebreid en verbouwd, waardoor het oorspronkelijke stationsgebouw nog moeilijk te herkennen is.

Het huidige stationsgebouw stamt uit 1862 en wordt al sinds de opening op 21 november 1865 gebruikt. Het is van het standaardtype SS 4e klasse dat is ontworpen door architect K.H. van Brederode, die tevens verantwoordelijk was voor andere standaartypes die in Nederland zijn gebouwd. Nog voor de opening werd het gebouw in 1864 aan weerszijden alweer uitgebreid met een extra eindgebouwtje. Na de opening van de goederenspoorlijn IJzeren Rijn, heeft in 1881 vervolgens een kleine verbouwing plaatsgevonden aan de voorgevel: daar werd een laag gedeelte voorgeplaatst met een plat dak, dat dienst deed als ingang. Dit gedeelte is tegenwoordig echter niet meer aanwezig en heeft plaatsgemaakt voor een ingang met schuifdeuren en korte glazen overkapping. Ook komen in dat jaar aan weerszijden van de eindgebouwen lange zijvleugels.[3] In de twintigste eeuw wordt het eilandperron overkapt en bereikbaar via een voetgangerstunnel. De vele aanpassingen hebben ervoor gezorgd dat het oorspronkelijke gebouw enigszins verscholen ligt achter de verbouwingen, waardoor het moeilijk te herkennen is. Station Roermond is n van de 7 overgebleven stations van het standaartype SS 4e klasse, waarvan er in totaal 15 zijn gebouwd.

De perrons kunnen op drie manieren bereikt worden: vanuit de stationshal, via een ingang nabij het busstation en vanaf een onbewaakte fietsenstalling en parkeerterrein voor auto's aan de noordzijde. Spoor 1 grenst direct aan de stationshal en wordt gebruikt door de intercity richting Maastricht en Heerlen. Via een tunnel is het eilandperron aan de overzijde te bereiken, waaraan de sporen 2, 3a en 3b grenzen. Deze worden gebruikt door respectievelijk de intercity richting Alkmaar, stoptrein richting Maastricht Randwyck en stoptrein richting Nijmegen.










Markeer als Aanrader!









Deel deze informatie:



DSRM is een onderdeel van ltlc.software - Ontwerp: Postul-Art
Tags

't Paradies Bevrijdingsfestival BluesNight Cirque d'hiver DSRM app ECI Cultuurfabriek Foroxity Gemeente Roermond JazzNight Kloosterwandplein Maasniel Outlet Roerkade Steegstraat Ursulakapel Wolter Kroes accordeon activiteit Roermond avondloop bevrijdingsdag bibliotheek Roermond binnenstad braderie burgemeester bus carnaval circus concert cursus de-weerd donderberg donderbol eneco tour etappe fanfare festival gilde-opleidingen gratis herten intocht iphone jaarlijks kermis kerst kinderen koninginnedag liederen markt meditatie melodica middeleeuwen munsterplein museum muziek optocht oranjerie orgel piano politie rattentoren roermond rommelmarkt seminar gamen simplyfit sinterklaas solar speelgoed stationsplein stedelijk-museum-roermond swalmen uit met kerst vastelaovend westrom workshop zesde etappe