Nieuwtjes Agenda Ertussenuit Ontdek Roermond Stadsinformatie Over DSRM Plaats nieuwtje / evenement Contact
Gemeentehuis beeldengroep

Boven het stadhuis is in het torentje een klokkenspel of beiaard te horen en te zien. De beiaard is in 1982 door bedrijven en particulieren geschonken ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad Roermond.
Het klokkenspel telt 47 klokken in vier octaven met een totaalgewicht van 1700 kg. Het kan zowel automatisch als met de hand worden bespeeld.


In 1995 werd het klokkenspel aangevuld met een groep bewegende beelden die elke middag om 12.00 rond de toren van het stadhuis draaien.
De beeldengroep bestaat uit: de architect (Dr. Cuypers), de kleermaker, de nar, de papierschepper, de bisschop (Van Hoensbroeck), de orgeldraaier, de smid en de vorstin (Maria Theresia). De beelden zijn een geschenk van bedrijven en particulieren ter gelegenheid van het afscheid van oud-burgemeester Daniels.


Verhaal achter de beelden:
De nar
Roermond is ook een stad van narren. Zij manifesteren zich in een keur van vasteloaves-gekken en zetten zo een middeleeuwse traditie voort.

De kleermaker
Roermond was ook bekend als lakenstad, want het laken dat hier geproduceerd werd, was van oudsher al van zeer goede kwaliteit. Roermond verwerkte het laken mechanisch, met molens aan de Roer. Van heinde en verre kwam men hier om laken te kopen. En fameus was ook het gilde der kleermakers.

De papierschepper
De kunst van het papier maken is een belangrijk element, waarin Roermond altijd heeft uitgeblonken. Het beeld verwijst naar de belangrijke rol van de papierindustrie in Roermond. Jarenlang voerde ‘Burghoff Magnee en Compagnie’ aan de oever van de Roer een toonaangevende rol in de Limburgse papierindustrie. En nog steeds vervult de papierindustrie in de stad een belangrijke economische rol.

De bisschop
In 1559 werd het bisdom Roermond gesticht. Sinds die tijd heeft de stad imposante bisschoppen gekend, van wie er velen historie hebben geschreven.

De vorstin
Na de Romeinse tijd, in de tumultueuze opeenvolging van zoveel soevereine Huizen en Heersers, was er één Vrouw: Maria Theresia die Roermond heeft geregeerd. Als Oostenrijkse vorstin schonk zij Roermond de Maria-Theresiabrug (Steenen Brug) en daarmee een belangrijke verbinding met het Europese achterland.

De architect
Hij is onmisbaar tussen de zinnebeelden, dit is de architect dr. Pierre Cuypers, zoon van een huisschilder die woonde aan de Hamstraat en nu een van de grootste zonen die Roermond telt. Schepper van de neogotische architectuur, was hij in zijn werkplaatsen ook de stimulator van een buitengewoon creatieve werkgelegenheid. En daarin bloeide ook de kunst van schrijnwerkers, kaapmakers en timmerlieden, een kunst die eeuwenlang heeft gefloreerd.

De orgeldraaier
Roermond was (en is nog) een stad van kermisexploitanten van befaamde families die van hieruit met hun schitterend gedecoreerde attracties rondreisden. Die decoraties en het daarbij behorende houtsnijwerk stamden uit de ateliers van dr. Cuypers. Zo hield deze, als ’s winters de bouw stil lag, zijn schrijnwerkers en schilders bezig. Met het opsmukken dus van het kermiswezen. En daarbij behoorden ook de orgels.

De smid
Met laaiend vuur in zijn rechterhand is Vulcanus, de god van het vuur en van het smeedwerk. Zijn smidse bevindt zich onder de Etna en hij verspint vurige aarde.










Links

stadsbeiaarden




Markeer als Aanrader!









Deel deze informatie:



DSRM is een onderdeel van ltlc.software - Ontwerp: Postul-Art
Tags

't Paradies A73 Bevrijdingsfestival BluesNight Cirque d'hiver DSRM app ECI Cultuurfabriek Foroxity Gemeente Roermond Kloosterwandplein Maasbrug Maasniel Outlet Paradies Roerkade Ursulakapel Wolter Kroes accordeon activiteit Roermond avondloop bevrijdingsdag bibliotheek Roermond binnenstad braderie burgemeester bus carnaval circus concert cursus de-weerd donderberg eneco eneco tour etappe fanfare festival gilde-opleidingen gratis herten intocht iphone jaarlijks jaarmarkt kermis kerst kerstvakantie kinderen koninginnedag liederen markt middeleeuwen munsterplein museum muziek optocht oranjerie piano politie rattentoren reiki roermond rommelmarkt sinterklaas solar speelgoed stationsplein stedelijk-museum-roermond swalmen uit met kerst vastelaovend vrouw en spiritualiteit wandeling wintercircus workshop